Texas Instruments

<< tartalomjegyzék

Első találkozásom Texas Instruments számológépekkel


Texas Instruments számológépekre először talán egy festői és hangulatos, mediterrán észak-olasz kisváros történelmi negyedében, egy apró bolt kirakatában figyeltem fel, a 90-es évek közepén. Ezek voltak az első grafikus számológépek, amiket láttam, és rögtön a hatásuk alá kerültem - bevallom, ez az élmény még az árkádos, boltíves épületek, szűk sikátorok, színpadi díszletnek is beillő szökőkutas, kávéházas, kockaköves terek látványát is elmosta, vagy az is lehet, hogy inkább felerősítette, és a városnézés hangulatát a technika csodáinak bámulatával elegyítve tárolta el emlékezetemben. Számomra e kalkulátorok voltak a világ legcsodálatosabb és legtöbb titkot rejtő szerkezetei, melyek (akkor és ott még olasz lírában mért) drágaságuk és érthetetlen tudományuk miatt is elérhetetlennek tűntek számomra.

A Texas Instruments története

E személyes emlék után következzék pár szó a Texas Instruments (TI) történetéről. Már nevéből is sejthető, hogy TI amerikai cég. Székhelye Texas állam legnagyobb városában, dallasban van, és napjainkban - a mellékszálnak tekinthető zsebszámológép-gyártás mellett - elsősorban félvezetőket és számítógépes technológiákat fejleszt. Az Intel és a Samsung után a világ harmadik legnagyobb félvezető-előállítója, a mobiltelefonokba szánt mikrochipek, valamint analóg félvezetők terén pedig a legnagyobb gyártó. 2008-ban a Fortune magazin 500-as listáján a 185. cég volt.

A céget 1951-ben alapította Cecil H. Green, J. Erik Jonsson, Eugene McDermott és Patrick E. Haggerty. Vállalatuknak először a General Instruments nevet adták, de mivel már létezett egy vállalat General Instrument néven, ezért még abban az évben Texas Instruments-re változtatták.

Informatika-történeti mérföldkövek is szegélyezik a cég históriáját: 1958-ban egy TI alkalmazott, Jack Kilby találta fel az integrált áramköröket, 1967-ben pedig a vállalat mérnökei fejlesztették ki az első hordozható számológépet, Texas Instruments Cal-Tech néven.

Az 1990-es években kezdett a TI grafikus számológépeket gyártani (az első modell a TI-81 volt), és a tanulók, hallgatók körében gyorsan népszerűvé vált (beépített Basic-interpreterének is köszönhetően). A TI-85 modelltől kezdődően assembly programozásra is képessé váltak a Texas Instruments grafikus számológépek.

A Texas Instruments helye a számológép-piacon

Bár nem a zsebszámológép-gyártás a texasi cég legfőbb bevételi forrása, a TI jelenleg a világ vezető grafikus számológép-gyártója, mind az eladott grafikus kalkulátorok számát, mind pedig az innovációt tekintve. Pedig hátránnyal indultak, hiszen az 1985-ben úttörőként erre az ösvényre lépő Casio-tól jócskán lemaradva, 1990-ben adták ki első, függvényábrázolásra képes számológépüket. Legújabb modelljük, a 2007-ben piacra került TI-Nspire pedig már a programozható grafikus zsebszámológépek következő generációnak első képviselője.