Casio

<< tartalomjegyzék

Az 1946-ban alapított japán Casio a legnagyobb zsebszámológép gyártó: 2006-ig több mint egymilliárd kalkulátort adott el, ami azt jelenti, hogy a (fejlett) világban minden átlagos háztartásban van legalább egy Casio számológép.

Érdekesség, hogy a cég első terméke a "cigaretta tartó gyűrű", egy speciális, gyűrűvel ötvözött szipka volt, ami lehetővé tette, hogy a cigarettát tartó kézzel is lehessen fogni, dolgozni - ki tudja, ha minimális mértékben is, de ez is hozzájárulhatott a háború utáni "japán csodához". A dohányzással való kapcsolatra aztán a későbbiekben is akadt példa: a Casio gyártott például öngyújtóval kombinált számológépet is.

A legtöbb eladott kalkulátoron kívül több más elsőség is köthető a Casio nevéhez. A japán cég készítette az első grafikus számológépet, a Casio fx-7000G-t 1985-ben. 1996-ban ők gyártották az első színes kijelzős grafikus kalkulátort, a CFX-9850G-t, mely 3 színt volt képes ábrázolni, majd pedig 2011-ben az első 65.536 szín ábrázolására képes grafikus számológépet, a Casio Prizm fx-CG10 típust.